ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ GROUP

OSHO οικογενειακή συστημική αναπαράσταση

Η Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση (Family Constellation) είναι μία δυνατή μέθοδος για να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τις δυσκολίες στην πρωταρχική σου οικογένεια καθώς επίσης και στην τωρινή σου οικογένεια ή σχέση. Παρεμβάσεις που προσανατολίζονται στη λύση φέρνουν κατανόηση, η οποία ακολουθείται από μία βαθιά χαλάρωση η οποία επιτρέπει στην αγάπη να κυλήσει ξανά ανάμεσα στα μέλη του οικογενειακού συστήματος.

Η Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία (Systemic Family Therapy) αναπτύχθηκε αρχικά από το Γερμανό θεραπευτή Bert Hellinger. Σε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση, θεωρούμε το άτομο όχι ως ξεχωριστή μονάδα, αλλά ως μέρος μιας μεγαλύτερης ολότητας, το σύστημα της οικογένειας. Η ατομική του συμπεριφορά, τα αισθήματά του και η στάση του χρειάζεται να κατανοηθούν στο πλαίσιο μίας μεγαλύτερης ομάδας. Όπως σε κάθε άλλο σύστημα ανείπωτοι νόμοι που ισχύουν στην οικογένεια, καθοδηγούν τη συμπεριφορά του ατόμου και το άτομο δεν έχει την επίγνωση αυτών. Συχνά ένα μέλος της οικογένειας υποφέρει, όταν ένα ή περισσότερα μέλη του συστήματος ασυνείδητα, παραβιάζουν αυτούς τους “αρχαίους” νόμους. Αυτό το κάνουν εν αγνοία τους, όχι μέσα από επαναστατική συμπεριφορά, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά μέσα από αγάπη - “τυφλή αγάπη”.

Ο τρόπος που φέρνουμε αυτές τις κρυμμένες οικογενειακές δυναμικές στο φως, είναι ένα άτομο να δημιουργήσει μία αναπαράσταση της οικογένειάς του με τη βοήθεια άλλων ατόμων-μελών της ομάδας. Τα άτομα αυτά αντιπροσωπεύουν μέλη της οικογένειάς του και τοποθετούνται στο δωμάτιο σε σχέση ο ένας με τον άλλο σύμφωνα με το αίσθημα του ατόμου τη συγκεκριμένη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα ζωντανό μοντέλο της αρχικής (ή της τωρινής) του οικογένειας. Αυτό που έχουμε βρει είναι ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις των ανθρώπων-αντιπροσώπων είναι παρόμοιες με αυτές των μελών της πραγματικής του οικογένειας.

Αυτή η δουλειά ξεσκεπάζει μοναδικά κάθε καταστροφική δυναμική της οικογένειας που μπορεί να παραμένει κάτω από την επιφάνεια. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που κάνει. Όταν χρησιμοποιούμε τις αντιδράσεις των αντιπροσώπων μελών της οικογένειας, βρίσκουμε ότι η σχέση μεταξύ μελών της οικογένειας, μπορεί να τροποποιηθεί για να εδραιώσει μία καινούρια, πιο φυσική και θεραπευτική ισορροπία για ολόκληρο το σύστημα. Η αγάπη σε ένα οικογενειακό σύστημα ρέει καλύτερα όταν σεβόμαστε μία συγκεκριμένη συστημική “σειρά” ή “τάξη”. Στην Οικογενειακή Αναπαράσταση προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αυτές τις “σειρές” και να τις κάνουμε ορατές στο γκρουπ και να βοηθήσουμε το άτομο να συντονιστεί με αυτές. Η νεοσύστατη σειρά εκφράζεται στο σύστημα της ίδιας της πραγματικής οικογένειας.

Μέσα από την ανάπτυξη με τον Osho, η Συστημική Αναπαράσταση έχει τις ρίζες της στην κατανόηση ότι με την αναγνώριση του “αυτό είναι όπως είναι” και με το να γίνουμε συνειδητοί των βασικών εμπλοκών, είμαστε ικανοί να κινηθούμε πέρα από την οικογένεια. Ο τρόπος που σχετιζόμαστε γίνεται περισσότερο ανοιχτός, συνειδητός και ευέλικτος.
Η Osho Συστημική Αναπαράσταση είναι βασισμένη στο διαλογισμό. Έχει τις ρίζες της στη βαθιά κατανόηση και αποδοχή του πώς είναι τα πράγματα, αντί στην προσπάθεια να τα βελτιώσουμε. Αυτή η αναγνώριση του πώς είναι τα πράγματα, είναι το σημείο όπου η θεραπεία τελειώνει και ο διαλογισμός αρχίζει.
H Συστημική Αναπαράσταση υποστηρίζει τη δυνατότητα θεραπείας και λύσης για οποιοδήποτε θέμα ανθρωπίνων σχέσεων, προσωπικό, επαγγελματικό, οικονομικό, υγείας.

Κείμενο από:https://www.family-constellation.net