ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

OSHO μονοήμερο διαλογισμών

Σε αυτό το μονοήμερο group Διαλογισμών του Osho, καθοδηγούνται και βιώνονται Ενεργητικοί Διαλογισμοί του Osho καθώς και τεχνικές εγρήγορσης και αφύπνισης που έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο με επιστημονικό τρόπο, ώστε να μας βοηθήσει να βιώσουμε και να εκφράσουμε συνειδητά τα καταπιεσμένα αισθήματα και συναισθήματά μας και να μάθουμε το κόλπο της παρατήρησης των συνήθειών μας και του εαυτού μας με έναν τελείως καινούριο τρόπο.
Οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά από τον ίδιο τον άνθρωπο είτε μόνος του είτε σε ομάδα με άλλους.

“Οι μέθοδοί μου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ομάδα, αλλά η ομάδα δεν είναι απαραίτητη, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και μόνος σου. Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να γίνει εξάρτηση - έτσι ώστε να μπορείς να εργαστείς μόνο μέσα στην ομάδα. Έξω από την ομάδα, επιστρέφεις στο συνήθη εαυτό σου. Όταν είσαι μέσα στην ομάδα είσαι συγκεκριμένος άνθρωπος, όταν αφήνεις την ομάδα, είσαι διαφορετικός άνθρωπος.

Δε θέλω οι άνθρωποί μου να είναι εξαρτημένοι. Είναι απολύτως σωστό να υπάρχουν μικρές ομάδες, αλλά οι μέθοδοι που σας έχω δώσει είναι ατομικές, μπορείς να εργαστείς μόνος σου. Δε χρειάζεσαι κανένα να σε παρατηρεί, επειδή η μέθοδός μου είναι ότι πρέπει να είσαι εσύ ο παρατηρητής.

Η προσέγγισή μου είναι ατομική. Δεν σου δίνω σχολικές μεθόδους: σου δίνω ατομικές μεθόδους, που μπορούν να γίνουν μαζί με φίλους, που μπορείς να κάνεις μόνος σου. Έτσι έχεις ελευθερία. Ότι σου έχω πει είναι κάτι που δεν μπορείς να το κακομεταχειριστείς με κανένα τρόπο. Και η παρατήρηση είναι καθαρά ατομικό φαινόμενο.”
Osho, Light on the Path

Γιατί Ενεργητικούς Διαλογισμούς;
“ Χρησιμοποιώ χαοτικές μεθόδους αντί για μεθοδικές, επειδή η χαοτική μέθοδος είναι πολύ βοηθητική στο να ωθήσει το κέντρο κάτω από το μυαλό. Το κέντρο δεν μπορεί να ωθηθεί προς τα κάτω μέσω κάποιας συστηματικής μεθόδου επειδή η συστηματοποίηση είναι εργασία του μυαλού. Μέσω μιας συστηματικής μεθόδου, το μυαλό θα ενισχυθεί, θα του προστεθεί περισσότερη ενέργεια. Μέσω των χαοτικών μεθόδων το μυαλό ακυρώνεται. Δεν έχει να κάνει τίποτα. Η μέθοδος είναι τόσο χαοτική που το κέντρο ωθείται αυτόματα από το μυαλό στην καρδιά. Εάν κάνεις τη μέθοδό μου του Δυναμικού Διαλογισμού με δύναμη και ενέργεια, δίχως σύστημα, χαοτικά, το κέντρο σου μετακινείται στην καρδιά. Μετά υπάρχει η κάθαρση.
Η κάθαρση χρειάζεται επειδή η καρδιά σου είναι πολύ καταπιεσμένη, εξ’ αιτίας του μυαλού σου. Το μυαλό σου έχει καταλάβει τόσο πολύ από την ύπαρξή σου που σε κυριαρχεί. Δεν υπάρχει χώρος για την καρδιά, έτσι οι λαχτάρες της καρδιάς καταπιέζονται. Δεν έχεις γελάσει ποτέ με την καρδιά σου, ποτέ δεν έχεις ζήσει με την καρδιά σου, ποτέ δεν έχεις κάνει τίποτα με την καρδιά σου. Το μυαλό πάντα έρχεται να συστηματοποιήσει, να κάνει τα πράγματα μαθηματικά, και η καρδιά καταπιέζεται. Έτσι πρώτα, χρειάζεται μια χαοτική μέθοδος για να ωθήσει το κέντρο της συνειδητότητας από το μυαλό στην καρδιά.
Μετά χρειάζεται η κάθαρση για να ξαλαφρώσει την καρδιά, να διώξει καταπιέσεις, να κάνει την καρδιά να ανοίξει. Εάν η καρδιά γίνει ανάλαφρη και δίχως φορτίο, τότε το κέντρο της συνειδητότητας ωθείται ακόμη πιο χαμηλά, έρχεται στον ομφαλό. Ο ομφαλός είναι η πηγή της ζωτικότητας, η πηγή του σπόρου από την οποία το καθετί έρχεται: το σώμα και ο νους και τα πάντα.

Οι χαοτικές μέθοδοι χρειάζονται για να ωθήσουν τη συνειδητότητα στις ρίζες της, επειδή μόνο από τις ρίζες είναι δυνατή η μεταμόρφωση. Διαφορετικά θα συνεχίσεις να εκφράζεσαι με λόγια και δε θα υπάρξει καμία μεταμόρφωση. Δεν είναι αρκετό να γνωρίζεις απλώς τι είναι σωστό. Πρέπει να μεταμορφώσεις τις ρίζες, διαφορετικά δε θα αλλάξεις.

Αλλά είμαστε σε μία απολύτως διαφορετική κατάσταση τώρα. Ολόκληρη η ατμόσφαιρα, ολόκληρη η σφαίρα των σκέψεων, έχει αλλάξει. Κάθε μέθοδος είναι οργανική για συγκεκριμένη κατάσταση, για συγκεκριμένο μυαλό, για συγκεκριμένο άνθρωπο. Το γεγονός ότι οι παλιές μέθοδοι δε λειτουργούν (που έχουν δοθεί από τον Buddha, τον Mahavira, τον Patanjali ή τον Krishna), δε σημαίνει ότι καμία μέθοδος δεν είναι χρήσιμη. Σημαίνει μόνο ότι αυτές οι μέθοδοι πρέπει να αλλάξουν. Όπως βλέπω την κατάσταση, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλάξει τόσο πολύ που χρειάζεται νέες μεθόδους, νέες τεχνικές.”

Osho, The Psychology of the Esoteric