ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

διαλογισμός η μόνη θεραπεία

“Ο διαλογισμός δεν είναι μία Ινδική μέθοδος, δεν είναι απλά μία τεχνική. Δεν μπορείς να τον μάθεις. Είναι μεγάλωμα: μεγάλωμα ολόκληρης της ζωής σου, μέσα από το να ζεις ολόκληρα. Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που μπορεί να προστεθεί σε εσένα όπως είσαι. Μπορεί να έρθει σε εσένα μόνο μέσα από μία βασική μεταμόρφωση, μετάλλαξη. Είναι άνθισμα, είναι ανάπτυξη. Η ανάπτυξη συμβαίνει πάντα μέσα από το σύνολο, δεν είναι μία προσθήκη. Χρειάζεται να αναπτυχθείς προς το διαλογισμό.

Όπως το μυαλό υφίσταται, δεν είναι διαλογιστικό. Ολόκληρο το μυαλό χρειάζεται να αλλάξει πριν μπορέσει να συμβεί ο διαλογισμός. Τότε τι είναι το μυαλό έτσι όπως υπάρχει τώρα; Πώς λειτουργεί;

Το μυαλό πάντα αναλύει. Μπορεί να γνωρίζεις τις λέξεις, μπορεί να γνωρίζεις τη γλώσσα, μπορεί να γνωρίζεις τη σχετική δομή της σκέψης, αλλά αυτό δεν είναι σκέψη. Αντιθέτως είναι μία φυγή από τη σκέψη. Βλέπεις ένα λουλούδι και το αναλύεις· αν δεις έναν άνθρωπο να περνάει το δρόμο, το αναλύεις. Το μυαλό μπορεί να μετατρέψει καθετί υπαρξιακό σε λέξεις. Τότε οι λέξεις γίνονται εμπόδιο, φυλακή. Αυτός ο συνεχής μετασχηματισμός των πραγμάτων σε λέξεις, της ύπαρξης σε λέξεις, είναι το εμπόδιο για ένα διαλογιστικό μυαλό.

Οπότε η πρώτη προϋπόθεση για ένα διαλογιστικό μυαλό είναι να είσαι συνειδητός της συνεχής ανάλυσης του μυαλού και να είσαι ικανός να το σταματήσεις. Απλά κοίτα τα πράγματα, μην τα αναλύεις. Γίνε συνειδητός της παρουσίας τους, αλλά μην τα μετατρέπεις σε λέξεις. Άφησε τα πράγματα να είναι, δίχως γλώσσα. Άφησε τα άτομα να είναι, δίχως γλώσσα. Άφησε τις καταστάσεις να είναι, δίχως γλώσσα. Δεν είναι αδύνατον, είναι το φυσικό. Η κατάσταση η οποία υπάρχει τώρα είναι αφύσικη, αλλά έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτό, έχει γίνει τόσο μηχανικό, που δεν είμαστε καν συνειδητοί ότι συνεχώς μετατρέπουμε τις εμπειρίες μας σε λέξεις.

Η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς γλώσσα, χρειάζεται τη γλώσσα. Αλλά η ύπαρξη δεν την χρειάζεται. Δεν λέω ότι πρέπει να υπάρχεις χωρίς τη γλώσσα. Θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσεις. Αλλά χρειάζεται να είσαι ικανός να γυρίσεις το διακόπτη του μηχανισμού της ανάλυσης από ανοιχτό σε κλειστό. Όταν υφίστασαι ως κοινωνικό ον, ο μηχανισμός της γλώσσας χρειάζεται, αλλά όταν είσαι μόνος με την ύπαρξη, χρειάζεται να είσαι ικανός να γυρίσεις το διακόπτη… Το μυαλό χρειάζεται να είναι ένα όργανο, όχι ο αφέντης. Όταν το μυαλό είναι ο αφέντης, υπάρχει ένα στάδιο μη διαλογισμού. Όταν εσύ είσαι ο αφέντης, η συνειδητότητα σου είναι ο αφέντης, υπάρχει ένα στάδιο διαλογισμού.

Οπότε διαλογισμός σημαίνει να είσαι ο αφέντης του μηχανισμού του μυαλού.“
Osho, The Psychology of the Esoteric

ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ